Nieuws

T-cellen detoxen

donderdag 27 juni 2019

CAR-T werkt efficiënter als je TOX-transcriptiefactoren uitschakelt, claimen Anjano Rao, Patrick Hogan en collega’s van het La Jolla Institute for Immunology in PNAS. Die immuuntherapie werkt met gemodificeerde T-cellen die dankzij kunstmatige CAR-receptoren (hier lichtblauw) eiwitten op het oppervlak van kankercellen herkennen. Vervolgens laten ze er dodelijke enzymen (geel) op los. Bij leukemie en lymfoom lukt dit aardig, maar in solide tumoren raken de T-cellen vrij snel uitgewerkt. Eerder ontdekten de Californiërs dat de transcriptiefactoren NFAT en NR4A hierbij een rol spelen. Daar komen nu dus TOX en TOX2 bij: met zijn vieren decoreren ze de T-cellen met PD-1-receptoreiwitten die de immuunrespons onderdrukken. T-celkweekjes uit muizen zonder TOX-genen blijven inderdaad veel langer actief.

Strijd om geoctrooieerde medicijnen

dinsdag 25 juni 2019

Sinds begin dit jaar hebben apothekers, vooral binnen academische ziekenhuizen, meer wettelijke mogelijkheden om geoctrooieerde medicijnen zelf te maken. Zo ontnemen ze fabrikanten revenuen om dure ontwikkeltrajecten terug te verdienen – zeggen die fabrikanten. Moesten ze maar niet zulke onredelijk hoge prijzen rekenen, riposteren de ziekenhuizen.

Geen referentie

vrijdag 21 juni 2019

In mei liet de Amerikaanse FDA de Zolgensma-gentherapie van Novartis toe tot de kliniek. Daarmee is Zolgensma het duurste medicijn ter wereld: een behandeling kost in de VS zo’n $ 2,1 miljoen. De vooruitzichten zijn goed, maar de fase-3 klinische trials lopen nog en langetermijneffecten zijn onbekend.

RNA-bewakingsmechanisme live in beeld

woensdag 19 juni 2019

De eiwitvisualisatietechniek SunTag kan een nieuw trucje. Dankzij onderzoekers van het Utrechtse Hubrecht Institute kan de assay nonsense-mediated mRNA decay live visualiseren in individuele mRNA-moleculen van levende cellen, schrijven zij in Molecular Cell.

Partners Medicines