Nieuws

Hoe geneesmiddelen aan cellen binden

dinsdag 9 juli 2019

De jaarlijkse Ariëns-lezing tijdens de Figon Dutch Medicines Days (23 en 24 september in Leiden) wordt dit jaar gehouden door de Britse hoogleraar Stephen Hill. Hij gebruikt fluorescente labels voor het bestuderen van G-eiwitgekoppelde receptoren.

Malariamugmysterie ontrafeld

donderdag 4 juli 2019

Het neurotoxine dat malariamuggen kan doden is eindelijk geïdentificeerd. De ontdekking van PMP1, dat niet giftig is voor andere dieren, is een grote stap in de zoektocht naar een milieuvriendelijke manier om malaria te bestrijden.

T-cellen detoxen

donderdag 27 juni 2019

CAR-T werkt efficiënter als je TOX-transcriptiefactoren uitschakelt, claimen Anjano Rao, Patrick Hogan en collega’s van het La Jolla Institute for Immunology in PNAS. Die immuuntherapie werkt met gemodificeerde T-cellen die dankzij kunstmatige CAR-receptoren (hier lichtblauw) eiwitten op het oppervlak van kankercellen herkennen. Vervolgens laten ze er dodelijke enzymen (geel) op los. Bij leukemie en lymfoom lukt dit aardig, maar in solide tumoren raken de T-cellen vrij snel uitgewerkt. Eerder ontdekten de Californiërs dat de transcriptiefactoren NFAT en NR4A hierbij een rol spelen. Daar komen nu dus TOX en TOX2 bij: met zijn vieren decoreren ze de T-cellen met PD-1-receptoreiwitten die de immuunrespons onderdrukken. T-celkweekjes uit muizen zonder TOX-genen blijven inderdaad veel langer actief.

Strijd om geoctrooieerde medicijnen

dinsdag 25 juni 2019

Sinds begin dit jaar hebben apothekers, vooral binnen academische ziekenhuizen, meer wettelijke mogelijkheden om geoctrooieerde medicijnen zelf te maken. Zo ontnemen ze fabrikanten revenuen om dure ontwikkeltrajecten terug te verdienen – zeggen die fabrikanten. Moesten ze maar niet zulke onredelijk hoge prijzen rekenen, riposteren de ziekenhuizen.

Partners Medicines