Nieuws

Verstopkampioen onthult verdwijntruc

woensdag 21 augustus 2019

Tuberculose is moeilijk te bestrijden, omdat Mycobacterium tuberculosis zich verstopt in het immuunsysteem. Een internationaal team van onderzoekers ontdekte dat de bacterie dit doet door een uniek molecuul te produceren dat opruiming door de afweercellen voorkomt, schrijven ze in Nature chemical biology. De vondst biedt nieuwe kansen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen tuberculose.

Schimmelstof stopt stinkdierspraystank

woensdag 7 augustus 2019

Je kunt stinkdierspray te lijf gaan met pericosine A, een stof afkomstig uit schimmels. Onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten gingen hun neus achterna en ontdekten hoe de elektrofiele stof met de meurende zwavelverbindingen reageert.

Supersnelle boorzuurchemie dankzij syntheserobot

vrijdag 26 juli 2019

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden een synthesetechniek waarmee je razendsnel duizenden moleculen bouwt en analyseert. Nu laten professor Dömling en zijn drug design-groep in Science Advances zien dat de techniek ook geschikt is voor boorzuurchemie én ze vonden een stof die een cruciaal eiwit van de tuberculosebacterie bestrijdt.

18 miljoen voor antibiotica-zoektocht

dinsdag 23 juli 2019

Een groot internationaal team van onderzoeksinstellingen en bedrijven gaat op jacht naar nieuwe geneesmiddelen tegen de tuberculosebacterie en twee andere dodelijke bacteriën. De Europese Unie wijst het consortium  18 miljoen toe.

Hoe geneesmiddelen aan cellen binden

dinsdag 9 juli 2019

De jaarlijkse Ariëns-lezing tijdens de Figon Dutch Medicines Days (23 en 24 september in Leiden) wordt dit jaar gehouden door de Britse hoogleraar Stephen Hill. Hij gebruikt fluorescente labels voor het bestuderen van G-eiwitgekoppelde receptoren.

Malariamugmysterie ontrafeld

donderdag 4 juli 2019

Het neurotoxine dat malariamuggen kan doden is eindelijk geïdentificeerd. De ontdekking van PMP1, dat niet giftig is voor andere dieren, is een grote stap in de zoektocht naar een milieuvriendelijke manier om malaria te bestrijden.

Partners Medicines