donderdag 10 december 2020

Bijengif maakt rode bloedcellen praktisch inzetbaar als verpakking voor therapeutische eiwitten. Onder invloed van licht gaan de bommen los.
woensdag 9 december 2020

Kankercellen laten een bepaald celcyclus-programma te hard aan staan, waardoor de cellen DNA-schade negeren.
maandag 7 december 2020

Met CRISPR-Cas en een smartphone kun je een Covid-19 detector bouwen die snel, simpel en goedkoop genoeg is om mensen desnoods dagelijks te testen. Het eerste prototype verscheen in Cell.
maandag 23 november 2020

Zwavelverbindingen kunnen de opname van sommige virussen in de cel verhinderen. Proeven in een petrischaaltje laten zien dat het misschien werkt tegen SARS-CoV-2.
donderdag 19 november 2020

Kweek menselijke cellen op een 3D-printje waarin algen zitten verwerkt, en ze hebben in elk geval voldoende zuurstof om de eerste dagen te overleven. Mogelijk wordt het kweken van vervangend weefsel zo ooit een succes.
woensdag 11 november 2020

Woensdag 18 november, 15.00 - 15.30 uur organiseert de KNCV weer een webinar, ditmaal over organen-op-chips. Dr. Andries van der Meer vertelt er alles over.
dinsdag 10 november 2020

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een twee-componenten nanodeeltje-vaccin tegen SARS-CoV-2 dat tien keer beter werkt dan het losse spike-eiwit. Het vaccin wordt al klaargestoomd voor klinische tests.
maandag 2 november 2020

Klikchemie kan de bijwerkingen van een doxorubicinekuur dusdanig afzwakken dat je tumoren kunt bestoken met een veel hogere dosis. De werving van patiënten voor fase 1 van de klinische tests is gestart.
vrijdag 16 oktober 2020

Via deze pagina houden we je op de hoogte en verwijzen we door naar wetenschappelijke studies en aanverwante zaken.
woensdag 7 oktober 2020

De Nobelprijs voor de scheikunde gaat - voor velen eindelijk - naar CRISPR-Cas9, het herschrijven van de code van het leven, en wordt gedeeld door Jennifer A. Doudna en Emmanuelle Charpentier.