Nieuws

Psoriasis beter begrepen

donderdag 5 juni 2014

Gebrek aan een receptoreiwit maakt de huid gevoelig voor psoriasis, melden Londense onderzoekers in Immunity. Volgens hen biedt dit mogelijkheden voor nieuwe therapeutische behandelingen van deze chronische huidziekte.

Eiwit laat cel ontploffen

donderdag 5 juni 2014

Vlaamse onderzoekers hebben het mechanisme op de korrel waardoor cellen zichzelf letterlijk kunnen opblazen. Dat wijst de weg naar manieren om te voorkomen dat deze ‘necroptose’ uit de hand loopt, schrijven ze in Cell Reports.

IJzermetabolisme opgehelderd

maandag 2 juni 2014

Een eiwithormoon genaamd erytroferron is de ontbrekende schakel tussen epo en een verhoogde ijzertoevoer die de aanmaak van extra rode bloedcellen mogelijk maakt. UCLA-onderzoekers vermoedden dat al een tijdje maar ze weten het nu zeker, melden ze in Nature Genetics. 

Knockoutmuis met bad hair day

dinsdag 27 mei 2014

In New York zijn knockoutmuizen gekweekt die elkaar een hanenkam aanmeten. Het is misschien wel de eerste keiharde link tussen biochemie en autistisch gedrag, suggereert een publicatie in Nature.

6bK houdt insuline goed

donderdag 22 mei 2014

Voor het eerst is een molecuul gevonden dat bij muizen selectief de afbraak van insuline remt. Het zou goed nieuws kunnen zijn voor mensen met diabetes type 2, schrijven Harvard-onderzoekers in Nature.

Klassiekers tegen MERS

donderdag 22 mei 2014

Hergebruik van bestaande medicijnen is de snelste manier om het MERS-virus te lijf te gaan. En het kan, melden Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse onderzoekers in twee publicaties die gelijktijdig verschenen in het tijdschrift Antimicrobial Agents and Chemotherapy. 

Biotechnologie kiest het ruime sop

vrijdag 16 mei 2014

De Nederlandse, medische biotechnologiebedrijven Prosensa en Uniqure kozen voor een notering op de Amerikaanse beurs, en lieten daarmee de Europese beursvloer links liggen. Waarderen Europese beleggers de sector wel genoeg? 

Eén druppel is genoeg

vrijdag 16 mei 2014

Vergeet lange naalden en buisjes vol bloed. Voor de dried blood spot test volstaat één druppel bloed. Ideaal voor medisch onderzoek in arme landen en bij kinderen. 

Synthetische proefdieren

donderdag 1 mei 2014

Veel van de ontdekkingen in het geneesmiddelonderzoek danken we aan proefdieren. Zo bleek de hartfunctie van muizen met hartfalen zichtbaar te verbeteren door een remmer van het microRNA miR-25 toe te dienen. De onderzoekers uit Amerika, Zuid-Korea en het UMC Utrecht, die dit onderzoek afgelopen maart in Nature presenteerden, zijn op deze manier een stap dichterbij een nieuw geneesmiddel tegen hartfalen.

Kinderziekten

donderdag 5 december 2013

De meest gevreesde ziekte is binnen enkele decennia behandelbaar, denkt moleculair oncoloog René Bernards (zie Medicines 5). Dit vraagt wel een persoonlijke aanpak per patiënt en een multidisciplinair team van experts voor de juiste interpretatie van de mutaties in het DNA.

Partners Medicines