Nieuws

Zonverslaving bestaat echt

donderdag 19 juni 2014

Bakken in de zon is écht verslavend. Moleculair gezien is het effect van UV-licht vergelijkbaar met dat van heroïne, suggereren dierproeven die zojuist zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Grip op bacteriecelmembraan

donderdag 19 juni 2014

Voor het eerst wordt duidelijk hoe Gram-negatieve bacteriën de bouwstenen voor hun celmembraan naar buiten transporteren. Elk molecuul dat die transportroute verstoort is in principe een antibioticum, blijkt uit twee publicaties in Nature.

Lipiden verraden leukemie

dinsdag 17 juni 2014

Om acute leukemie onder de duim te houden moet je T-cellen op tumorspecifieke lipiden af sturen. In tegenstelling tot eiwitten veranderen die lipiden namelijk niet, schrijven Zwitserse en Italiaanse onderzoekers in het Journal of Experimental Medicine.

Celmembraan verraadt tumor

donderdag 12 juni 2014

Tumoren stellen hun celmembranen net iets anders samen dan gezonde cellen. Zowel bij de diagnose als bij de bestrijding kun je daar handig gebruik van maken, schrijven onderzoekers van de University of Wisconsin in Science Translational Medicine.

Diabetes door zwabberend eiwit?

woensdag 11 juni 2014

De inactieve vorm van het eiwit GAD65 ziet er heel anders uit dan de actieve. En nu we dat weten kunnen we wellicht iets aan diabetes type 1 doen, schrijven Australische onderzoekers in PNAS.

Waterstofsulfide redt embryo

woensdag 11 juni 2014

Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen hebben alles te maken met waterstofsulfide in de eileiders. Te weinig is niet goed maar te veel ook niet, melden Chinese onderzoekers in Nature Communications.

Knip weg die hiv

dinsdag 10 juni 2014

Voor het eerst is resistentie tegen het hiv-virus kunstmatig ingebouwd in stamcellen. Het zou de eerste stap kunnen zijn naar een manier om aidspatiënten te genezen, juichen onderzoekers van de University of California (San Francisco) in PNAS.

Draagbare hiv-virusteller

vrijdag 6 juni 2014

In de VS wordt gewerkt aan een draagbaar apparaat dat hiv-concentraties meet in bloed. Handig voor ontwikkelingslanden met een gebrek aan laboratoria, meldt onderzoeker Rebecca Richards-Kortum in het blad Analytical Chemistry.

Heb je soms een broomtekort?

vrijdag 6 juni 2014

Broom kan worden toegevoegd aan het lijstje sporenelementen die essentieel zijn voor dierlijk leven, en waar je als mens een tekort aan kunt hebben. Het katalyseert namelijk een vitale binding tussen collageenmoleculen, schrijven onderzoekers van Vanderbilt University (VS) in het tijdschrift Cell.

Partners Medicines