Nieuws

Chip concentreert continu

donderdag 3 juli 2014

Leidse onderzoekers hebben een monstervoorbewerkingstechniek ontwikkeld die zeldzame metabolieten snel indikt tot een meetbare concentratie. Ook als het oorspronkelijke monstervolume heel klein is, melden ze in Analytical Chemistry.

Bling bling voor implantaten

woensdag 2 juli 2014

Titaniumdioxide werkt ook in het donker antibacterieel wanneer je het verrijkt met nanogouddeeltjes. Een ideale coating voor medische implantaten, schrijven onderzoekers uit Shanghai in Applied Physics Letters.

Nature neutraliseert zure stamcellen

woensdag 2 juli 2014

Nature heeft de gewraakte publicaties over stamcelvorming in een zuurbad nu officieel ingetrokken. Er was achteraf zo veel mee mis dat alle auteurs zich er uiteindelijk van hebben gedistantieerd, laat de redactie weten.

Bacterie ziet antibiotica aankomen

dinsdag 1 juli 2014

Bacteriën passen hun biologische klok binnen een paar dagen aan aan de tijden dat hun gastheer antibiotica slikt. Dat is de gemakkelijkste manier om de kuur te overleven, suggereren Israëlische onderzoekers in Nature.

Insuline uit je darmen

maandag 30 juni 2014

Zet in cellen uit de menselijke darm één gen uit en ze gaan insuline produceren. Misschien wel de gemakkelijkste manier om diabetes type 1 te verhelpen, schrijven onderzoekers van Columbia University in Nature Communications.

DNA, zoals het was

zondag 29 juni 2014

De ‘stamboom’ van een zoogdiercel laat zich achteraf reconstrueren. Je kunt herleiden hoe het DNA was toen het nog in het embryo zat, hoe vaak het sindsdien is gedupliceerd en welke mutaties er onderweg in zijn geslopen, melden Nederlandse en Engelse onderzoekers in Nature.

Waarom DNA tegen de zon kan

dinsdag 24 juni 2014

De bouwstenen van DNA zetten uv-straling om in een onschadelijke trilling voordat er chemische bindingen door kunnen worden verbroken. Dat verklaart waarom ze aan zonlicht niet meteen kapot gaan, suggereert een publicatie in Nature Communications.

Wat je intoetst ben je zelf

dinsdag 24 juni 2014

De bacteriën op je mobieltje vormen een redelijke afspiegeling van je persoonlijke microbioom. Redelijk genoeg om voortaan je schermpje te bemonsteren in plaats van jouzelf, suggereren onderzoekers uit Oregon in het onlinetijdschrift PeerJ.

Ompolende vaatwanden

dinsdag 24 juni 2014

Elastine is de ferroelektrische component in bindweefsel, en als zodanig presteert het zelfs beter dan synthetische ferroelektrische materialen. Maar het is te vroeg om te zeggen of dit een biologisch belangrijke eigenschap is of stom toeval, stellen Chinese onderzoekers in PNAS.

Prof schuldig aan fataal lab-ongeluk

maandag 23 juni 2014

Hoogleraar scheikunde Patrick Harran moet 10.000 dollar boete betalen en vijf jaar lang aan maatschappelijke dienstverlening doen. En daar komt hij nog gemakkelijk mee weg, vinden velen die het proces hebben gevolgd.

Partners Medicines