Nieuws

Choleratoxine wordt choleramedicijn

woensdag 9 juli 2014

Van de ongevaarlijke delen van het choleratoxine kun je een inhibitor maken die precies past op de toxische variant. Vuur met vuur bestrijden, noemen onderzoekers uit Leeds en Wageningen het in Angewandte Chemie dat er het felbegeerde predikaat 'Very Important Paper' aan mee gaf.

Aminozuur lokt bacterie uit de kast

maandag 7 juli 2014

Met wat extra aminozuren in het petrischaaltje is een Pseudomonas-infectie sneller aan te tonen. Het jaagt de toxineproductie over de detectiegrens, schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Analyst.

Alzheimermedicatie; armoe troef

maandag 7 juli 2014

Van de 244 moleculen tegen de ziekte van Alzheimer die tussen 2002 en 2012 klinisch zijn getest, is er precies één op de markt toegelaten. Van veertien andere lopen de tests nog. Tel je die laatste groep eventjes niet mee dan is 99,6 procent van de tests mislukt, meldt het tijdschrift Alzheimer’s Research and Therapy.

Science trekt blik statistici open

vrijdag 4 juli 2014

Science versterkt de redactie met een panel van zeven statistici. Die moeten manuscripten (laten) checken zodra de redactionele staf of de peer reviewers de data-interpretatie van de auteurs niet helemaal vertrouwen, heeft hoofdredacteur Marcia McNutt bekend gemaakt.  

Chip concentreert continu

donderdag 3 juli 2014

Leidse onderzoekers hebben een monstervoorbewerkingstechniek ontwikkeld die zeldzame metabolieten snel indikt tot een meetbare concentratie. Ook als het oorspronkelijke monstervolume heel klein is, melden ze in Analytical Chemistry.

Nature neutraliseert zure stamcellen

woensdag 2 juli 2014

Nature heeft de gewraakte publicaties over stamcelvorming in een zuurbad nu officieel ingetrokken. Er was achteraf zo veel mee mis dat alle auteurs zich er uiteindelijk van hebben gedistantieerd, laat de redactie weten.

Bling bling voor implantaten

woensdag 2 juli 2014

Titaniumdioxide werkt ook in het donker antibacterieel wanneer je het verrijkt met nanogouddeeltjes. Een ideale coating voor medische implantaten, schrijven onderzoekers uit Shanghai in Applied Physics Letters.

Bacterie ziet antibiotica aankomen

dinsdag 1 juli 2014

Bacteriën passen hun biologische klok binnen een paar dagen aan aan de tijden dat hun gastheer antibiotica slikt. Dat is de gemakkelijkste manier om de kuur te overleven, suggereren Israëlische onderzoekers in Nature.

Insuline uit je darmen

maandag 30 juni 2014

Zet in cellen uit de menselijke darm één gen uit en ze gaan insuline produceren. Misschien wel de gemakkelijkste manier om diabetes type 1 te verhelpen, schrijven onderzoekers van Columbia University in Nature Communications.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Partners Medicines