Nieuws

Verband tussen narcolepsie en griepprik zoek

maandag 4 augustus 2014

Hoe het komt dat H1N1-influenzavaccins de kans op narcolepsie vergroten, is opnieuw een raadsel. De verklaring die eind vorig jaar verscheen in Science Translational Medicine is door de auteurs ingetrokken. Het lukt ze niet om hun eigen experimenten te reproduceren.

Defibrillerend algengen

maandag 4 augustus 2014

Monteer ionkanalen uit algen in je hartspiercellen en je kunt voortaan een lampje gebruiken als defibrillator. De praktische uitvoerbaarheid valt nog een beetje tegen maar de proof of concept is geleverd, stellen Leidse onderzoekers in het tijdschrift Cardiovascular Research.

Nieuw ontdekt darmvirus oorzaak van obesitas?

donderdag 24 juli 2014

Biologen aan de Staatsuniversiteit van San Diego hebben een tot nu toe onbekend virus ontdekt. Dit virus infecteert de darmbacterie Bacteroides, welke in verband is gebracht met obesitas, diabetes en andere darm-gerelateerde aandoeningen. Mogelijk speelt dit virus een belangrijke rol bij het ontstaan van deze aandoeningen, laten de onderzoekers in Nature Communications weten.

DNA als nanoschuifmaat

vrijdag 18 juli 2014

Synthetisch DNA is handig als biomedische meetlat. Je kunt er mee onderzoeken wat de onderlinge afstand tussen twee functionele groepen moet zijn om op een receptoreiwit te passen, schrijven onderzoekers van het Karolinska-instituut in Stockholm in Nature Methods.

Diabetes-wondermiddel

donderdag 17 juli 2014

Groeifactor FGF1 kan een sleutelrol gaan spelen in de behandeling van diabetes type 2, zo stelt een onderzoeksteam van het Salk Institute, met medewerking van de Groningse hoogleraar Hans Jonker deze week in Nature.

Mitochondriaal cisplatina

woensdag 16 juli 2014

In een nanoverpakking die mitochondriën opzoekt is cisplatina nóg effectiever. Vooral bij tumoren die al resistent zijn tegen de onverpakte vorm, schrijven onderzoekers van de University of Georgia in PNAS.

Het kinderlijf werkt anders

vrijdag 11 juli 2014

Geneesmiddelen die goed zijn voor volwassenen, zijn dat niet per definitie voor kinderen. In elk geval is de ideale dosis vaak anders. Maar de Nederlandse wet maakt onderzoek bij kinderen erg lastig – tot ergernis van onderzoekers.

Gewoontedieren

donderdag 10 juli 2014

Op de middelbare school werkte ik het liefst samen met diezelfde vertrouwde vriendin. En ik was niet de enige. Want wanneer de docent de werkgroepjes flink door elkaar schudde, kwam de klas massaal in opstand.

Systeemfalen of systeembiologie?

donderdag 10 juli 2014

Een Intel-directeur, Eric Dishman, vertelde een onthutsend verhaal in de Volkskrant van 31 mei. Al 25 jaar wist hij met moeite een bijzondere vorm van nierkanker te overleven. Totdat hij het genoom van zijn gezonde weefsel en van zijn tumorcellen in kaart liet brengen en liet vergelijken. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Partners Medicines