dinsdag 26 januari 2021

Uitschakeling van het eiwit synaptogyrine-3 kan wellicht voorkomen dat tau-eiwitten de communicatie tussen zenuwcellen aantasten. Bij muizen lijkt het goed te werken.
donderdag 21 januari 2021

Het bedrijf BioConnection in Oss gaat een rol spelen bij de productie van het Covid-19-vaccin van farmaceuten AdaptVac en Bavarian Nordic.
woensdag 20 januari 2021

Bacteriën synthetiseren het antibioticum thiostrepton op een biochemisch nogal aparte manier. Dat blijkt als je met röntgenkristallografie het enzym bekijkt dat de eerste stap zet.
woensdag 13 januari 2021

Botulisme kun je het beste bestrijden met een gewijzigde versie van het verantwoordelijke toxine, valt te lezen in Science Translational Medicine.
woensdag 23 december 2020

Door drie imagingtechnieken te combineren, krijg je de groei van amyloïdeplaques ongekend helder in beeld. Het wijst misschien de weg naar moleculen die de progressie van de ziekte van Alzheimer kunnen afremmen.
vrijdag 18 december 2020

Een internationaal team laat zien dat goudnanodeeltjes het celmembraan van bacteriën opblazen en uitknijpen tot het uit elkaar spat.
woensdag 16 december 2020

Het Engels-Zweedse AstraZeneca is van plan om het in Boston gevestigde Alexion over te nemen voor een recordbedrag van $ 39 miljard (€ 32 miljard).
donderdag 10 december 2020

Bijengif maakt rode bloedcellen praktisch inzetbaar als verpakking voor therapeutische eiwitten. Onder invloed van licht gaan de bommen los.
woensdag 9 december 2020

Kankercellen laten een bepaald celcyclus-programma te hard aan staan, waardoor de cellen DNA-schade negeren.
maandag 7 december 2020

Met CRISPR-Cas en een smartphone kun je een Covid-19 detector bouwen die snel, simpel en goedkoop genoeg is om mensen desnoods dagelijks te testen. Het eerste prototype verscheen in Cell.