Nieuws

Invoelen als medicijn

Corry van Driel | donderdag 31 januari 2013

Octrooien verlopen, kosten van geneesmiddellen moeten verder omlaag en gevoelige informatie over patiënten moet in een elektronisch dossier. Voor artsen lijkt de wereld dit jaar flink op zijn kop te staan. Is het systeem wel veilig? Waarom doet het niet wat ik wil? Hoe werken die biosimulars precies? Zijn ze even goed en welke kies ik dan?

Drie kwart van de huisartsen kampt al met stress, meldde Medisch Contact eind vorig jaar. De werkdruk is ‘riskant hoog’. De belangrijkste oorzaken: veel administratief werk, onregelmatige werktijden en te weinig tijd per patiënt. 

En nu blijkt uit een publicatie in Molecular Psychiatry van onderzoekers uit Harvard en Massachusetts ook nog eens dat artsen delen in de pijn van hun patiënt. Hersenscans van artsen laten namelijk opvallende overeenkomsten zien met de hersenactiviteit van de patiënt die ze behandelen. artsen delen op die manier in de pijn van een patiënt, maar ook in de opluchting zodra een pijnstillend medicijn zijn werk doet. De onderzoekers vermoeden dat dit effect nog groter is naarmate artsen zich beter inleven in een patiënt. Via een ingenieuze constructie met spiegels konden artsen, zelf liggend in een MrI, oogcontact houden met patiënten (in werkelijkheid acteurs) die ze een pijnstiller (stiekem placebo’s) hadden toegediend. De artsen deelden meetbaar in de opluchting toen het middel begon te ‘werken’: ook bij hen nam de activiteit in de rechter ventrolaterale prefrontale cortex toe. Deze ‘beloning’ van de artsen na het toedienen van het juiste medicijn, neemt toe naarmate ze beschikken over een groter empathisch vermogen. De onderzoekers concludeerden verder dat een goede relatie tussen arts en patiënt het placebo-effect versterkt en daarmee pijn en andere symptomen kan verlichten. De verwachting van een arts of een behandeling werkt, is dan ook van belang voor het effect van een middel op een patiënt. 

Maakt deze wetenschap de medicijnkeuze er voor artsen nu makkelijker op? Heilig geloven in het juiste medicament, dat overdragen op de patiënt en flink inleven maar. En dan genieten het gevoel van ‘beloning’ waardoor je je als arts meer gewaardeerd en minder gestresst voelt.

Partners Medicines