Jaarlijks sterven wereldwijd minstens anderhalf miljoen mensen aan een schimmelinfectie. De schimmels raken resistent tegen beschikbare antimycotica en er zijn voorlopig weinig alternatieven. Hoogleraar klinische mycologie Paul Verweij is opgelucht dat er eindelijk meer oog is voor de resistentieproblematiek.
Regeneratieve farmacologie biedt een heel nieuwe kijk op de menselijke fysiologie en op ziekte en gezondheid. ‘De nieuwe methodes staan veel dichter bij het complete, intacte lichaam.’
Het grootschalige onderzoek Lifelines bevat een schat aan informatie over COVID-19: welke factoren bepalen wie ernstig ziek wordt? Waarschijnlijk is er meer aan de hand dan simpelweg overactivering van het immuunsysteem.
Het concept biobank omvat inmiddels veel meer dan vrieskisten met weefselsamples. Het nieuwe initiatief Biobank Community poogt die fysieke samples te bundelen met uiteenlopende digitale datasets.
Patricia Dankers, hoogleraar biomedische materialen en chemie aan de TU/e, combineert haar fundamentele interesse voor chemie met de sterke wil om daaruit remedies te destilleren voor patiënten.
Hoe breken de werkzame stoffen uit medicijnen in het lichaam af tot metabolieten? Infrarood-ionspectroscopie legt minieme verschillen tussen die moleculen bloot.
Met volle ziekenhuizen is elke innovatie die de zorg ontlast welkom. Zo zijn er slimme pleisters in ontwikkeling om coronapatiënten thuis te kunnen monitoren.