Opinie

 • Pecunia non olet

  Geld stinkt niet. E lotio est. En toch komt dit geld uit dat vocht voort.

  Verder lezen ›

 • ‘The use of laboratory animals can be greatly reduced’

  Coenraad Hendriksen, Emeritus Professor of alternatives for animal experiments, argues that much of the research carried out in the life sciences is quite possible without using animal models. Flip Klatter, director of the UMCG Central Animal Facility, does not fully agree.

  Verder lezen ›

 • Klinische fase onder de loep

  In januari liep een medicijntest in Frankrijk tragisch af. Moeten klinische testen op de schop?

  Verder lezen ›

 • Still no solution for soaring cancer drug prices

  As in many other countries, the cost of cancer medication has been rising rapidly in the Netherlands. This has resulted in patients now running the risk of missing out on life-saving treatment. While several solutions have been suggested, consensus still seems far off.

  Verder lezen ›

 • Polio de wereld uit?

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil poliomyelitis, afgekort polio, in 2018 de wereld uit hebben. Zijn daarvoor nog nieuwe vaccins nodig? Ja, menen experts.

  Verder lezen ›

 • Voorkom gesteggel over medicijnen

  Observationeel onderzoek vraagt om standaard protocollen. Dat scheelt een hoop gedoe, zegt de Utrechtse farmacoepidemioloog Olaf Klungel.

  Verder lezen ›

 • Stroomversnelling

  De zoektocht naar een genezend medicijn ­tegen diabetes type 1 bevindt zich de laatste jaren in een stroomversnelling. De kans dat deze ziekte te genezen is, komt daarmee steeds dichterbij (zie pagina 14). Helaas vordert het onderzoek rondom diabetes type 2, waar de overgrote meerderheid van de diabetespatiënten aan leidt, minder snel. Dat is jammer, want het is te verwachten dat deze groep patiënten in de toekomst alleen maar groter wordt. Een genezend medicijn is daarom gewenst.

  Verder lezen ›

 • Proefpersonen gezocht

  Vorige maand zorgde een klinische studie met psychiatrische patiënten die last hebben van ernstige psychoses voor veel ophef. De verantwoordelijk psychiater maakte grote fouten bij de rekrutering van de proefpersonen.

  Verder lezen ›

 • Biosimilars naar Amerika?

  De FDA geeft een positief advies voor toelating van een biosimilar tot de Amerikaanse markt. Is dit een doorbraak of toch niet?

  Verder lezen ›

 • Start-ups

  Sinds december 2014 is ex-eurocommissaris Neelie Kroes het boegbeeld voor Nederland Start-up-land. In anderhalf jaar tijd wil ze het start-up-ecosysteem in Nederland verbeteren en ons kikkerlandje op de kaart zetten als dé Europese ­vestigingsplaats voor innovatieve start-ups.

  Verder lezen ›

 • Bekkenbodemmatjes

  Vergeleken met de goedkeuring van een geneesmiddel gaat de marktintroductie van een inwendig medisch implantaat heel gemakkelijk. Dit bleek onlangs uit een reportage van het consumentenprogramma Radar. Met een door henzelf ontworpen bekkenbodemmatje onder de arm, verkende een van de redacteuren de spelregels voor de introductie ervan op de Europese markt.

  Verder lezen ›

 • Therapie voor weesziektes

  Van oudsher waagt de farmaceutische industrie zich liever niet aan zeldzame aandoeningen. Heeft het Europese weesgeneesmiddelenbeleid daar inmiddels verandering in gebracht?

  Verder lezen ›

 • ‘Papa, is mijn hart ook een spier?’

  Ik weet nog goed hoe hard het Duchenne-filmpje aankwam in 1997. Nooit eerder toonde de STER een commercial tegen een ziekte. Justus, het zoontje van Elizabeth Vroom, speelde de hoofdrol. Beiden werden een voorbeeld voor professionele patiëntenorganisaties. In de slotscène vraagt Justus aan zijn vader: ‘Papa, is mijn hart ook een spier?’

  Verder lezen ›

 • Kinder-DNA

  Ik heb goede herinneringen aan de Maria Auxiliatrix RUN. Ieder jaar ging ik er met mijn ouders, broertje en zusje naartoe om een gehandicapt kind een onvergetelijke dag te bezorgen. Met zijn zessen toerden we een dag lang door Limburg in een motor met zijspan.

  Verder lezen ›

 • myTomorrows goes USA

  Online marketplace for 'not-yet-approved pharmaceutical' aims to expand its business to America.

  Verder lezen ›

 • Breaking bad

  Mini-me for drug testing

  Breaking Bad is one of my favourite television series. It’s about a struggling high school chemistry teacher in America who has been diagnosed with lung cancer. In order to pay the extremely high hospital bills, he is forced to break bad and starts to produce and sell methamphe­tamine, also known as crystal meth.

  Verder lezen ›

 • Gewoontedieren

  Covers Medicines

  Op de middelbare school werkte ik het liefst samen met diezelfde vertrouwde vriendin. En ik was niet de enige. Want wanneer de docent de werkgroepjes flink door elkaar schudde, kwam de klas massaal in opstand.

  Verder lezen ›

 • Systeemfalen of systeembiologie?

  Een Intel-directeur, Eric Dishman, vertelde een onthutsend verhaal in de Volkskrant van 31 mei. Al 25 jaar wist hij met moeite een bijzondere vorm van nierkanker te overleven. Totdat hij het genoom van zijn gezonde weefsel en van zijn tumorcellen in kaart liet brengen en liet vergelijken. 

  Verder lezen ›

 • Opheffen of niet?

  Door het emeritaat van de Utrechtse hoogleraar Ad de Jong heeft het vak farmaceutische analyse
  geen onderzoeksgroep meer. Is dat een gemis voor de toekomstige
   apothekers?

  Verder lezen ›

 • Biotechnologie kiest het ruime sop

  De Nederlandse, medische biotechnologiebedrijven Prosensa en Uniqure kozen voor een notering op de Amerikaanse beurs, en lieten daarmee de Europese beursvloer links liggen. Waarderen Europese beleggers de sector wel genoeg? 

  Verder lezen ›

 • Synthetische proefdieren

  Veel van de ontdekkingen in het geneesmiddelonderzoek danken we aan proefdieren. Zo bleek de hartfunctie van muizen met hartfalen zichtbaar te verbeteren door een remmer van het microRNA miR-25 toe te dienen. De onderzoekers uit Amerika, Zuid-Korea en het UMC Utrecht, die dit onderzoek afgelopen maart in Nature presenteerden, zijn op deze manier een stap dichterbij een nieuw geneesmiddel tegen hartfalen.

  Verder lezen ›

 • Transparantie over prijs medicijnen

  “Ik ben blij dat minister Schippers de behandeling van de ziekte van Pompe en Fabry de komende jaren blijft vergoeden. De minister heeft met de behandelend artsen en bedrijven, die de medicijnen voor deze patiënten maken, afspraken gemaakt over verdere monitoring en prijzen. Welke prijzen zijn overeen gekomen, blijft echter vertrouwelijk. Dat laatste vind ik ongewenst."

  Verder lezen ›

 • Kinderziekten

  De meest gevreesde ziekte is binnen enkele decennia behandelbaar, denkt moleculair oncoloog René Bernards (zie Medicines 5). Dit vraagt wel een persoonlijke aanpak per patiënt en een multidisciplinair team van experts voor de juiste interpretatie van de mutaties in het DNA.

  Verder lezen ›

 • Nog geen universeel griepvaccin

  Binnen 4 jaar is er een universeel griepvaccin, meldde de NOS in oktober. Maar dat is een te optimistische voorspelling volgens hoogleraar farmaceutische technologie Erik Frijlink

  Verder lezen ›

 • Stierven mammoeten uit door kanker?

  Eind 2008 kwam Nature met fantastisch sequencingnieuws: Het genoom van de mammoet was voor 80 procent ontrafeld. Een van de conclusies die onderzoeksleider Webb Miller trok was dat dit met dit soort onderzoek wellicht genetische factoren te vinden zijn die kunnen verklaren waarom bepaalde soorten zijn uitgestorven.

  Verder lezen ›

 • Welk middel werkt?

  Een Amerikaans onderzoeksteam wil een direct-to-consumer-test uitbrengen die aangeeft hoe gevoelig mensen zijn voor bepaalde medicatie. Het lijkt een ideaal handvat voor de hobbyarts.

  Verder lezen ›

 • Sneaking suspicions

  The public Health Service (GGD) nurse had inspected my vaccination booklet and deduced that my yellow fever and Dtp (diphtheria, tetanus and polio) vaccinations had expired. As for the rest, I was fine, she seemed to conclude. “How about typhoid?” I asked, recounting the exotic diseases they had protected me against during my previous travels. “Well… you might have read about that”, she sighed.

  Verder lezen ›

 • Animals go human

  A prospective, international register for animal experiments could benefit drug research. Should such a register be realised?

  Verder lezen ›

 • My first rifle

  Earlier this year in the USA, a 5-year-old boy killed his 2-year-old sister with ‘My first rifle’. Who is to blame for this tragedy? The boy, his sister, their parents, or maybe the shopkeeper, the manufacturer, the government? 

  Verder lezen ›

 • Op herontdekkingstocht

  ‘Wie wat bewaart, die heeft wat’ lijkt nu echt te gaan gelden voor bedrijven die ongebruikte stoffen en medicijnen op de plank hebben liggen. In de VS was de recycling van bekende stoffen en oude middelen 5 jaar geleden al goed voor ongeveer een derde van de nieuw geregistreerde medicijnen. 

  Verder lezen ›

 • Transparantiedoolhof

  Vergoedingen voor klinische trials ontbreken in het nieuwe transparantieregister. Niet iedereen vindt dat wenselijk.

  Verder lezen ›

 • Ken uw gorilla's

  Minigorilla’s zouden grotendeels onopgemerkt in onze longen kunnen leven. Althans, als het aan de radiologen zou liggen. In een amerikaans experiment zagen 20 van de 24 radiologen een gorilla ter grootte van een luciferdoosje over het hoofd toen ze longscans doorzochten op tumoren. De onderzoeker had het beestje in de CT-scans geplakt om te onderzoeken of ook intensief getrainde kijkers als radiologen grote dingen over het hoofd kunnen zien. Ja dus. 

  Verder lezen ›

 • Muis onder vuur

  Muizenonderzoek naar ontsteking zegt niet zoveel over mensen, zou je kunnen concluderen uit een recente publicatie in PNAS. Een overtrokken conclusie?

  Verder lezen ›

 • Tuberculosemiddel in de versnellIng

  In Amerika is een nieuw tuberculosemiddel versneld goedgekeurd, ondanks bijwerkingen. Moet Europa hierin meegaan?

  Verder lezen ›

 • Invoelen als medicijn

  Octrooien verlopen, kosten van geneesmiddellen moeten verder omlaag en gevoelige informatie over patiënten moet in een elektronisch dossier. Voor artsen lijkt de wereld dit jaar flink op zijn kop te staan. Is het systeem wel veilig? Waarom doet het niet wat ik wil? Hoe werken die biosimulars precies? Zijn ze even goed en welke kies ik dan?

  Verder lezen ›

 • Ponypoep

  Het jongetje is altijd optimistisch. Zijn ouders willen hem een lesje leren: niet alles heeft ook een mooie kant. Ze vullen zijn kamer met paardenpoep. Als het jongetje de kamer binnenkomt, begint hij enthousiast in de poepbergen te graven. ‘Wat doe je nu?’ vragen de ouders. Glinsterend zegt het kind: ‘Met zo veel poep moet hier wel een pony zijn!’

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Betabanen

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Adverteren

Uw producten of vacatures in Medicines of op medicinesonline.nl? 
Meer informatie

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang vijf keer per jaar het vakblad voor onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek.

Sluit nu een abonnement af!