Stroomversnelling

Auteur: Floor van Heesch | Publicatiedatum:

De zoektocht naar een genezend medicijn ­tegen diabetes type 1 bevindt zich de laatste jaren in een stroomversnelling. De kans dat deze ziekte te genezen is, komt daarmee steeds dichterbij (zie pagina 14). Helaas vordert het onderzoek rondom diabetes type 2, waar de overgrote meerderheid van de diabetespatiënten aan leidt, minder snel. Dat is jammer, want het is te verwachten dat deze groep patiënten in de toekomst alleen maar groter wordt. Een genezend medicijn is daarom gewenst.

Een bekende risicofactor van diabetes type 2 is overgewicht. Daar is in de meeste gevallen goed iets tegen te doen: eet gezonder en pak bijvoorbeeld vaker de fiets. Dat laatste doen we in Nederland al goed blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat onlangs verscheen in American Journal of Public Health. Doordat we hier gemiddeld 74 minuten per week fietsen, leven Nederlanders gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Bovendien voorkomt fietsen jaarlijks ongeveer 6.500 vroegtijdige sterfgevallen en levert fietsen Nederland een economische gezondheidswinst van meerdere miljarden op.

Daarnaast is al langer bekend dat fietsen – of een andere simpele taak – de creativiteit stimuleert. Zou dat de reden zijn waarom Nederland met maar liefst acht kennisinstituten in de ‘Times Higher Education’-ranglijst voor biomedisch en klinisch onderzoek staat? Wie zal het zeggen. Ik weet wel dat verbanden leggen mij het makkelijkst afgaat als ik onder de douche sta of ‘s avonds na het werk terug naar huis fiets.

Hoe dan ook, fietsen is goed voor je. Tijdens een fietstocht verklein je de kans op diabetes type 2, neemt het aantal levensjaren waarin je in gezondheid leeft toe, bespaar je Nederland geld dat vervolgens te besteden is aan medisch wetenschappelijk onderzoek en geef je je brein de gelegenheid om een briljant idee voor een nieuw medicijn tegen diabetes type 2 – of een andere ziekte – te bedenken. Dat zijn voor mij meer dan genoeg redenen, buiten het feit dat fietsen leuk is, om deze zomer extra vaak de fiets te pakken. Doe je mee?

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Betabanen

Betabanen