Pecunia non olet

Auteur: Ed Moret | Publicatiedatum:

Geld stinkt niet. E lotio est. En toch komt dit geld uit dat vocht voort.

Keizer Vespasianus legde zijn zoon Titus uit dat zijn urinebelasting helemaal niet belachelijk was. De eerste van de Griekse wijzen, Thales van Milete, kreeg de vraag: Als je zo slim bent, waarom ben je dan zo arm? Thales gebruikte zijn astronomische kennis en voorspelde een geweldige olijvenoogst. Hij nam opties op alle olijfpersen, werd rijk en startte met dat geld de eerste academie. De start van de optie/aandeel-economie en van de academie was een feit.

De geneeskunde had vanouds als insigne de staf van Asklepios, maar een Amerikaanse militair besloot in 1902 de caduceus als insigne voor het US Army Medical Corps te kiezen. Een foutje, want de caduceus is het symbool van Hermes, god van de handel en van de commercie. Toch is de caduceus het meest voorkomende medische insigne in de VS geworden.

Er is geen conflict tussen wetenschap en geld of tussen geneeskunde en geld. Bill Gates geeft de wereld een operating system en de winsten geeft hij aan liefdadigheid voor arme zieken. Een win-win situatie. Maar geld verdienen aan ziekte stinkt blijkbaar. George Merck en Paul Janssen waren ongekend populair, omdat ze iets voor patiënten deden en voor hoogwaardige werkgelegenheid zorgden. Die bewondering is er niet meer. De Groene Amsterdammer beschrijft hoe de overheid Danone Research heeft verleid zijn onderzoek naar Utrecht te brengen als iets fouts. De minister en staatssecretaris moesten in een brief aan de kamer uitleggen dat dit inderdaad precies het doel is van het huidige overheidsbeleid: hoogwaardige banen en innovatie stimuleren.

Je kunt je geld op veel manieren verdienen. Met wapens verkopen in het Midden-Oosten. Met fiscale adviezen om belasting te ontduiken in Panama. Met investeren via hedge funds in Akzo Nobel. Maar volgens mij is er niets mooiers dan je geld te verdienen in een poging innovatieve geneesmiddelen te maken. Met behulp van wetenschap en zelfs piskijken, als dat moet.

Ed Moret, Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences en secretaris van FIGON

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Betabanen

Adverteren

Uw producten of vacatures in Medicines of op medicinesonline.nl? 
Meer informatie

Agenda aanvullen

Wil je jouw evenement promoten? Meld je evenement aan voor de agenda!

Evenement aanmelden