Massaspectrometer voor dummies

Auteur: arjen | Publicatiedatum:

Tijdens een congres in Athene is de eerste massaspectrometer onthuld die zo ver is geautomatiseerd dat een laborant in een ziekenhuislab hem zonder extra bijscholing moet kunnen bedienen. Fabrikant Thermo Fisher Scientific hoopt er de klinische diagnostiek mee te revolutionaliseren, blijkt uit een persbericht.

Om precies te zijn is de ‘Cascadion’ een LC-MS/MS, dus een combinatie van vloeistofchromatografie als voorscheiding en tandem-massaspectrometrie voor de identificatie van de afzonderlijke componenten in het monster. Zulke apparaten bestaan al veel langer maar tot nu toe kunnen alleen hoogopgeleide specialisten er mee omgaan. Vandaar dat investeren in zo’n ding vooral interessant is voor grote ziekenhuizen met heel veel analysewerk. De kleinere houden liever vast aan klassieke methoden zoals immunoassays, die minder gevoelig zijn maar beter behapbaar voor het huidige personeel.  

Thermo belooft nu dat je bij de Cascadion geen specialist meer hoeft in te huren. Je hoeft er alleen maar de monsters in te schuiven, en na vier uur de resultaten af te lezen. Een barcode op die monsters vertelt het instrument welke analyse wordt verwacht. Alle standaardingrediënten voor die standaardanalyses, met name voor de monstervoorbewerking, zitten in testkits die je er eveneens alleen in hoeft te schuiven.

Om te beginnen worden testkits beloofd voor onder meer vitamine D, testosteron en geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken. Typische routinetestjes dus. In een later stadium volgen assays voor drugs en medicijnen.

De klinische diagnostiek zal nog wel geduld moeten hebben totdat de autoriteiten zowel de Cascadion als de individuele assays (een voor een!) vrijgeven voor gebruik. In Europa zou dat op zijn vroegst volgend jaar moeten zijn.

Het wachten is nu op de veelbesproken massaspectrometer die even gebruiksvriendelijk is maar een stuk kleiner en goedkoper, zodat hij op het bureau van de huisarts past. Maar dat lijkt voorlopig een droom te blijven.

bron: Thermo, C&EN.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Betabanen

Adverteren

Uw producten of vacatures in Medicines of op medicinesonline.nl? 
Meer informatie

Agenda aanvullen

Wil je jouw evenement promoten? Meld je evenement aan voor de agenda!

Evenement aanmelden