Nieuws

 • Geen referentie

  In mei liet de Amerikaanse FDA de Zolgensma-gentherapie van Novartis toe tot de kliniek. Daarmee is Zolgensma het duurste medicijn ter wereld: een behandeling kost in de VS zo’n $ 2,1 miljoen. De vooruitzichten zijn goed, maar de fase-3 klinische trials lopen nog en langetermijneffecten zijn onbekend.

  Verder lezen ›

 • Grenzen blijven verleggen

  Marie Curie-fellow Marc Baggelaar studeerde cum laude af en won de Nederlandse Farmacochemieprijs 2017/2018. ‘Het was een mooie verrassing.’

  Verder lezen ›

 • Van doorbraak naar doorbraak

  In de carrière van Hans Clevers zijn serendipiteit en improvisatie een rode draad geworden: toevallige ontdekkingen leidden tot radicale koerswijziging in zijn onderzoek. Die flexibiliteit resulteerde in organoïden en nieuwe testmethodes voor geneesmiddelen.

  Verder lezen ›

 • Drilpudding maakt cel tot weefsel

  Zaai cellen in een gel en ze gaan zich bijna spontaan organiseren en differentiëren tot mini-orgaantjes. Die 3D-kweektechniek is inmiddels grotendeels geautomatiseerd en dat moet het succes van geneesmiddelenontwikkeling gaan bevorderen.

  Verder lezen ›

 • Een jetlag geef je door aan je kind

  Herhaaldelijk reizen naar de andere kant van de wereld doet je biologische klok geen goed. Maar als je zwanger bent, blijkt dit ook nog eens effect te hebben op de gezondheid van je kind.

  Verder lezen ›

 • RNA-bewakingsmechanisme live in beeld

  De eiwitvisualisatietechniek SunTag kan een nieuw trucje. Dankzij onderzoekers van het Utrechtse Hubrecht Institute kan de assay nonsense-mediated mRNA decay live visualiseren in individuele mRNA-moleculen van levende cellen, schrijven zij in Molecular Cell.

  Verder lezen ›

 • Complex antikankermolecuul uit spons eindelijk gesynthetiseerd

  Na 30 jaar is het onderzoekers aan de Harvard University gelukt: de totaalsynthese van halichondrin met een opbrengst van meer dan 10 gram. Dat schrijft het Amerikaans-Japanse team onder leiding van hoogleraar Yoshito Kishi in Scientific Reports.

  Verder lezen ›

 • Schorpioengif als antibiotica

  Twee gekleurde 1,4-benzochinonderivaten gevonden in gif van de schorpioen Diplocentrus melici kunnen fungeren als antibiotica tegen Staphylococcus aureus en Mycobacterium tuberculosis, zo schrijven onderzoekers in het tijdschrift PNAS.

  Verder lezen ›

 • Calcium activeert protease

  Onderzoekers in Gent, Basel en Freiburg denken te weten welke rol een metacaspase speelt in de immuunrespons van plantencellen.

  Verder lezen ›

 • Betere medicijnoplossing

  SeraNovo ontving € 300.000 om nieuwe oplosmiddelen voor medicijnen op basis van eutectische vloeistoffen door te ontwikkelen.

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Adverteren

Uw producten of vacatures in Medicines of op medicinesonline.nl? 
Meer informatie

Betabanen