Nieuws

 • Eén druppel is genoeg

  Vergeet lange naalden en buisjes vol bloed. Voor de dried blood spot test volstaat één druppel bloed. Ideaal voor medisch onderzoek in arme landen en bij kinderen. 

  Verder lezen ›

 • Biotechnologie kiest het ruime sop

  De Nederlandse, medische biotechnologiebedrijven Prosensa en Uniqure kozen voor een notering op de Amerikaanse beurs, en lieten daarmee de Europese beursvloer links liggen. Waarderen Europese beleggers de sector wel genoeg? 

  Verder lezen ›

 • Synthetische proefdieren

  Veel van de ontdekkingen in het geneesmiddelonderzoek danken we aan proefdieren. Zo bleek de hartfunctie van muizen met hartfalen zichtbaar te verbeteren door een remmer van het microRNA miR-25 toe te dienen. De onderzoekers uit Amerika, Zuid-Korea en het UMC Utrecht, die dit onderzoek afgelopen maart in Nature presenteerden, zijn op deze manier een stap dichterbij een nieuw geneesmiddel tegen hartfalen.

  Verder lezen ›

 • Klassiekers tegen MERS

  Hergebruik van bestaande medicijnen is de snelste manier om het MERS-virus te lijf te gaan. En het kan, melden Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse onderzoekers in twee publicaties die gelijktijdig verschenen in het tijdschrift Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

  Verder lezen ›

 • 6bK houdt insuline goed

  Voor het eerst is een molecuul gevonden dat bij muizen selectief de afbraak van insuline remt. Het zou goed nieuws kunnen zijn voor mensen met diabetes type 2, schrijven Harvard-onderzoekers in Nature.Naar zo’n inhibitor van insuline-afbrekend enzym (IDE) wordt al gezocht sinds dat enzym 65 jaar geleden werd ontdekt. Tot nu toe tevergeefs: wat men vond was óf te instabiel óf het blokkeerde naast IDE iets te veel andere eiwitten.

  Verder lezen ›

 • Transparantie over prijs medicijnen

  “Ik ben blij dat minister Schippers de behandeling van de ziekte van Pompe en Fabry de komende jaren blijft vergoeden. De minister heeft met de behandelend artsen en bedrijven, die de medicijnen voor deze patiënten maken, afspraken gemaakt over verdere monitoring en prijzen. Welke prijzen zijn overeen gekomen, blijft echter vertrouwelijk. Dat laatste vind ik ongewenst."

  Verder lezen ›

 • Nog geen universeel griepvaccin

  Binnen 4 jaar is er een universeel griepvaccin, meldde de NOS in oktober. Maar dat is een te optimistische voorspelling volgens hoogleraar farmaceutische technologie Erik Frijlink

  Verder lezen ›

 • Kinderziekten

  De meest gevreesde ziekte is binnen enkele decennia behandelbaar, denkt moleculair oncoloog René Bernards (zie Medicines 5). Dit vraagt wel een persoonlijke aanpak per patiënt en een multidisciplinair team van experts voor de juiste interpretatie van de mutaties in het DNA.

  Verder lezen ›

 • Welk middel werkt?

  Een Amerikaans onderzoeksteam wil een direct-to-consumer-test uitbrengen die aangeeft hoe gevoelig mensen zijn voor bepaalde medicatie. Het lijkt een ideaal handvat voor de hobbyarts.

  Verder lezen ›

 • Stierven mammoeten uit door kanker?

  Eind 2008 kwam Nature met fantastisch sequencingnieuws: Het genoom van de mammoet was voor 80 procent ontrafeld. Een van de conclusies die onderzoeksleider Webb Miller trok was dat dit met dit soort onderzoek wellicht genetische factoren te vinden zijn die kunnen verklaren waarom bepaalde soorten zijn uitgestorven.

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Adverteren

Uw producten of vacatures in Medicines of op medicinesonline.nl? 
Meer informatie

Betabanen