Artikelen

 • Het genoom van bloemen en bier

  Nanoporie-apparatuur heeft een plek veroverd in het lab, naast gevestigde sequence-technologie. Voor sommige onderzoeksvragen is het zelfs een eerste keuze geworden. Ondertussen kijken onderzoekers of porietechnologie zich leent voor het ontrafelen van eiwitten.

  Verder lezen ›

 • Worstelen met slecht slapen

  De ontdekking van risicogenen voor slapeloosheid doet de hoop op erkenning en behandeling van deze meest voorkomende slaapstoornis weer opleven. ‘Nu kunnen we op zoek gaan naar de biologie van slapeloosheid.’

  Verder lezen ›

 • Zoals het klokje thuis tikt…

  Wel of geen zomertijd; wat politici er ook van denken, onze interne klok trekt zich er weinig van aan. Complexe moleculen drijven de biologische klok aan en niet de mens zelf, hoe graag we dit ook zouden willen.

  Verder lezen ›

 • Bypassing stem cells

  Pascale Guillot, keynote speaker at the Figon Dutch Medicines Days, heads a London group that is revolutionising stem cell research. ‘It is not the stem cells themselves but their chemical products that have immense clinical potential. So why not focus on these molecules instead?’

  Verder lezen ›

 • The battle between host and microbe

  Jos van Strijp is investigating why MRSA is so clever at avoiding the immune system. ‘People have never realised that a bacterium might be able to fight back.’

  Verder lezen ›

 • Improving drug safety assessment

  Side effects of drugs are studied extensively. However, the predictive power of in vitro and in vivo tests is often limited. Several projects, presented in a Figon Dutch Medicines Days special session, are addressing this problem.

  Verder lezen ›

 • Veroudering op zijn kop

  DNA-schade leidt tot veroudering en vormt zelfs de basis voor alzheimer, stelt Jan Hoeijmakers. De Rotterdamse hoogleraar moet echter hard vechten om zijn bevinding geaccepteerd te krijgen. ‘Niemand denkt aan veroudering en dat is vreemd.’

  Verder lezen ›

 • Samen maakt anders

  Kankermedicijnen kunnen reageren met andere medicijnen of voedingsmiddelen, waardoor hun werking verandert. Toch is er nauwelijks aandacht voor die interacties. Roelof van Leeuwen promoveerde erop.

  Verder lezen ›

 • Syndromen modelleren

  Medische wetenschap genereert steeds meer data: bloedbepalingen, SNP’s, genexpressieprofielen, proteomics en metabolomics. Om die gegevensvloed te vertalen in betere diagnoses en behandelingen, probeert de systeembiologie de mens te vangen in modellen.

  Verder lezen ›

 • ‘Geweldige nieuwe chemie ontdekken’

  De farma-industrie kan wel wat meer variatie in kandidaat-geneesmiddelen gebruiken, meent organicus David MacMillan. Met innovatieve syntheses vult hij de gaten in de markt. ‘Zonder nieuwe kennis kun je niets uitvinden.’

  Verder lezen ›

 • Biotech is hot

  Het biotechinvesteerdersklimaat trekt, na de VS, nu ook eindelijk in Europa aan. Is dat een zegen voor de bedrijven binnen de sector?

  Verder lezen ›

 • Vaccineren met micronaalden

  Met micronaalden dien je vaccins intradermaal toe. Dat is makkelijk, veilig en bovendien pijnloos. Zijn lange naalden die dwars door de huid heen prikken binnenkort verleden tijd?

  Verder lezen ›

 • Kraakbeen uit balans

  Als de homeostase in kraakbeen verstoord raakt, kan artrose ontstaan. Welke processen zijn hiervoor verantwoordelijk en is er iets tegen te doen?

  Verder lezen ›

 • BRCA-tumoren aanpakken

  Een mutatie in het BRCA1 of BRCA2 gen verhoogt de kans op borst- en eierstokkanker aanzienlijk. Kun je deze mutaties ook gebruiken om de meest effectieve kankerbehandeling te selecteren?

  Verder lezen ›

 • Fabriceer je eigen hartklep

  © Bart van Overbeeke

  Door de juiste materialen te kiezen en in het lichaam te implanteren, kun je het stimuleren om zelf nieuwe hartkleppen te vormen. Hoe ver zijn we er nog vanaf?

  Verder lezen ›

 • Leverschade herstellen

  Verse stamcel (hier groen) nestelt zich in leverweefsel.

  Het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht ontwikkelden een kweeksysteem
  voor menselijke leverstamcellen. Zijn leverdonoren binnenkort overbodig?

  Verder lezen ›

 • Brandwondinfectie slimmer te lijf

  Bacteriën kunnen het herstel van brandwonden ernstig belemmeren. De huidige behandeling, met crèmes en zalven, is verre van ideaal. Onderzoekers van het LUMC ontwikkelen een alternatief: synthetische antimicrobiële peptiden.

  Verder lezen ›

 • Kraak de mutatiecombinatie

  Het Center for personalized cancer treatment zoekt mutatiecombinaties die voorspellen voor welke behandeling de tumor gevoelig is.

  Verder lezen ›

 • Moleculair maatwerk voor de kankerpatiënt

  © depositphotos.com/grieze

  Met een PET-scan kun je moleculaire processen in en rond de tumor in beeld brengen en sneller zien of een medicijn aanslaat. Maatwerk voor de patiënt ligt in het verschiet.

  Verder lezen ›

 • De belofte van de celblaasjes

  Tot voor kort negeerden wetenschappers extracellulaire vesicles, maar de laatste jaren neemt de belangstelling toe. De afgesnoerde stukjes cel die alle cellen vormen en afstoten, kun je misschien gebruiken voor preventie, diagnostiek en behandeling van verschillende ziektes, waaronder kanker.

  Verder lezen ›

 • 'Ik ben pas echt trots als drisapersen bij de patiënt ligt'

  © Foto's: Eric de Vries

  De recente overname van Prosensa door BioMarin betekent het einde van het werk van Hans Schikan als ceo bij het Leids biotechbedrijf. 'De beursgang was een prachtige ervaring die elke ceo zou moeten meemaken.'

  Verder lezen ›

 • Metastasering in beeld

  Door tumoren te filmen, is het mogelijk om uitzaaiende cellen op heterdaad te betrappen. Dat biedt aangrijpingspunten voor nieuwe behandelingen.

  Verder lezen ›

 • Real life stapelen

  Bij stapelingsziektes als huntington, alzheimer en parkinson sterven neuronen af
  omdat ze bepaalde eiwitten niet meer kunnen opruimen. Hoe helpt live cell imaging in de zoektocht naar een medicijn?

  Verder lezen ›

 • 'Alzheimer kun je niet oplossen met één pilletje'

  © Foto's: Ivar Pel

  Jarenlang onderzoek leidde vooralsnog niet tot een geneesmiddel tegen alzheimer. Toch heeft Philip Scheltens, hoogleraar cognitieve neurologie en directeur van het VUmc Alzheimercentrum, goede hoop. ‘Door met meer mensen harder te werken, komen we tot een medicijn tegen deze ziekte.’

  Verder lezen ›

 • Onderzoeker én ondernemer

  Tom Würdinger ontving de Galenus Researchprijs voor zijn onderzoek naar hersentumoren en de diagnostiek van kanker via het bloed. 'Inmiddels weet ik dat het lastig is een behandeling te ontwikkelen.'

  Verder lezen ›

 • Medicijnen voor het vrouwenhart

  Medicijnen voor hart- en vaatziekten zijn vooral getest op mannelijke proefdieren en -personen. De fysiologie van mannen en vrouwen is hetzelfde toch? Onjuist zo blijkt. Hoog tijd voor meer vrouwen in de proefpopulaties.

  Verder lezen ›

 • Drug carriers inspired by nature

  The human body uses efficient mechanisms and carriers to transport and deliver compounds throughout the body. Enrico Mastrobattista tries to mimic these transport mechanisms to deliver drugs at specific target sites.

  Verder lezen ›

 • Mini-guts and mini-hearts

  Since the discovery of human pluripotent stem cells in 2007, these cells have been brought up as a possible cure for every disease under the sun. But while most people focus on their potential in regenerative medicine, stem cells have gained a foothold in drug development.

  Verder lezen ›

 • Thermochip

  Unused medications returned by patients to pharmacies are destroyed. The thermochip could change this.

  Verder lezen ›

 • Catching the molecular mistake

  © Foto's: Kevin Kosterman

  Therapies will emerge in the future that directly target the underlying molecular problem. Rheumatologist Timothy Radstake is convinced about that. 'When that happens, clinical diagnoses will no longer be important'.

  Verder lezen ›

 • Het kinderlijf werkt anders

  Geneesmiddelen die goed zijn voor volwassenen, zijn dat niet per definitie voor kinderen. In elk geval is de ideale dosis vaak anders. Maar de Nederlandse wet maakt onderzoek bij kinderen erg lastig – tot ergernis van onderzoekers.

  Verder lezen ›

 • Radio-isotopen zonder kernreactor

  De hogefluxreactor bij Petten.

  De levering van medische isotopen staat onder druk vanwege de slechte staat van de kerncentrales waarin ze worden gemaakt. Kan de productie niet zónder kernreactor?

  Verder lezen ›

 • Eén druppel is genoeg

  Vergeet lange naalden en buisjes vol bloed. Voor de dried blood spot test volstaat één druppel bloed. Ideaal voor medisch onderzoek in arme landen en bij kinderen. 

  Verder lezen ›

 • Show some guts please

  The increasing amount of knowledge on the gut microbiota shows that its composition and metabolic activity are extremely diverse. This may explain why most drugs elicit variable effects on patients. What could and should drug developers do with this insight?

  Verder lezen ›

 • Tussen gevoel en verstand

  Chemici blijken kandidaatgeneesmiddelen deels op intuïtie te selecteren. ‘Het buikgevoel bestaat, we hebben er dagelijks mee te maken.’ Kan begrip van dat proces bijdragen aan betere beslissingen?

  Verder lezen ›

 • Gebundelde zoektocht naar de potentiële medicijnen

  farmabedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten in Europa hebben zich verenigd in de European Lead factory. Het Pivot Park Screening Centre screent voor hen een half miljoen stoffen op een mogelijke therapeutische werking. 

  Verder lezen ›

Deel deze pagina
Betabanen

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de Medicines nieuwsbrief.

Abonneer je nu!

Adverteren

Uw producten of vacatures in Medicines of op medicinesonline.nl? 
Meer informatie

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang vijf keer per jaar het vakblad voor onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek.

Sluit nu een abonnement af!